Skip to main content

Vermoeidheid

Bij vermoeidheid is de oorzaak zeer divers. We zien slaapproblemen, verminderde beweeglijkheid van de borstkast of schedelbotstukken, overbelasting van de lever of nieren, emotionele spanning, verminderde darmfunctie, hormonale problemen, enz...

Het is dus van groot belang om de oorzaak op te sporen. De osteopaat zal eerst beginnen met een uitgebreid vraaggesprek, gevolgd door een uitgebreid onderzoek. Hij gaat de mobiliteit van alle organen, van de wervelkolom, van de schedel en van het bindweefsel onderzoeken. Is deze mobiliteit verstoord, dan zal de functie van het orgaan of het weefsel verminderen. Als een orgaan of weefsel minder goed functioneert zal het de verkeerde voedingsstoffen opnemen of in mindere mate goede voedingsstoffen opnemen (darm) alsook afvalstoffen niet goed uit het lichaam verwijderen (long, nier, lever en darm). Hierdoor verzuurt het lichaam, wat weer resulteert in een verdere kwaliteitafname van het bindweefsel. Dit heeft tot gevolg dat bewegen steeds moeilijker wordt, meer energie kost en pijnklachten geeft.

Als de schedel of de wervelkolom niet goed functioneert komen er teveel prikkels in de hersenen binnen en worden deze overbelast, dit geeft ook vermoeidheid.

De behandeling zal bestaan uit het mobiliseren van de structuren die niet optimaal functioneren zoals de organen, schedel en wervelkolom of een combinatie daarvan. Hierdoor verbetert de mobiliteit en daardoor        ook de doorbloeding en de functie, waardoor het aantal prikkels zal afnemen en het zenuwstelsel rust krijgt om te herstellen.